Wandelen

Onbekend, maar niet onbemind. De IJssellinie bestaat uit prachtige pareltjes. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de aanwezigheid van deze fraaie relikwieën uit de Koude Oorlog.

Deze Koude Oorlog heeft een belangrijk stempel gedrukt op het huidige landschap. Onder druk van een dreigende aanval van de Russen is in de jaren vijftig de IJssellinie aangelegd. Hierdoor zijn grote delen langs deze waterlinie onbebouwd gebleven. Het is dus min of meer aan de Russen te danken dat deze gronden nog niet zijn volgebouwd.

Ontdek de IJssellinie heeft een aantal wandeltochten op een rij gezet, die voeren langs IJssellinie-objecten en door gebieden die voor de IJssellinie van belang waren.

Wandelroutes


Bunkerroute (Olst)
Op havezate De Haere zijn bunkers uit de IJssellinietijd te bezichtigen. Hiervoor is onder meer een Bunkerroute uitgezet, een wandeling van 1 uur. Via een paaltjesroute komt u onder andere langs het noodhospitaal, een inlaatwerk, shermantanks en kazematten. De route (gratis) is te bekijken via:
www.ijssellinie.nl

NS Wandeltocht IJsselvallei
Tweedaagse wandeling met startpunt in Zutphen. De eerste dag eindigt in Deventer, de volgende dag via wandelpaden langs de IJssel naar Olst. De tweede dag voert de route langs landgoed De Haere en de IJsselliniebunkers naar station Olst.
Bekijk de beschrijving en kaartje (gratis) via:
www.wandelnet.nl

IJssellinie-wandelroute in Meinerswijk (Arnhem): 6 km
Routebeschrijving (download en print dit pdf-bestand, vouw het tot een A5-boekje)
GPS-route (download dit gpx-bestand door met rechtermuisknop deze link te selecteren en kies voor de optie 'Opslaan als' of 'Save as)

Wielenronde (Arnhem)
Deze wandeltocht (1-1,5 uur) voert door Arnhem-Zuid en Elden langs een aantal wielen (of kolken), plassen water die in het verleden door dijkdoorbraken zijn ontstaan. Dijken zoals de Drielse dijk moesten bescherming bieden tegen hoog water, maar dat lukte lang niet altijd. Tegenwoordig zijn de kolken cultuurhistorisch erfgoed, die voor fietsers em wandelaars aantrekkelijke locaties in het landschap zijn. Voorbeelden zijn de Kolk van Schouten en de Westerveldse Kolk. De route loopt ook over een dijk langs de A325 die deel uitmaakte van de IJssellinie.
Bekijk de routebeschrijving (gratis) van de wielenronde op:
www.vriendenvanmeinerswijk.nl

LAW 12 Overijssels Havezatepad
Een deel van deze in totaal 272 kilometer lange afstandswandeling tussen Steenwijk en Oldenzaal komt door IJsselliniegebied bij Hasselt en Zwolle. De route volgt de oude landgoederen of havezaten. De route staat beschreven in een wandelgids (€18,70), die is te bestellen via:
www.wandelnet.nl

Hanzestedenpad (Kampen, Doesburg)
Wandelroute over 320 kilometer tussen Kampen en Doesburg. Het pad volgt de oever van de IJssel, over hoge rivierdijken, door schrale graslanden en af en toe iets verder de IJsselvallei in. De route is beschreven in het boekje Hanzestedenpad van het Wandelplatform LAW, te bestellen via www.wandelnet.nl

Heeft u nog meer tips voor wandelroutes? Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Meer informatie op:
www.wandelnet.nl
www.anwb.nl/wandelen
www.wandelrouteinfo.nl
www.klikprintenwandel.nl
www.gps-wandelingen.nl
www.geldersestreken.nl
www.wandelfotosite.nl